Nye Preben, Roonys bredsida och innovativ engelsk inkastpress

Danmark fick sin revansch och nyblivne 20-åringen Rasmus Højlund visade att han är nästa danska skyttekung. Atalantaspelarens explosivitet, irrationella löpningar i straffområdet och hänsynslöshet påminner om Preben Elkjears. De blåvita lejonen var tama. 

Højlund har spelat i FCK. Det gör i dag 17-årige Roony Bardghji. Hans 3-1 mål i U21-matchen mot Skottland visar att han har hög potential. Snabbt mottag, ett ryck och så sköt han in bollen i bortre burgaveln med en vänster bredsida. Han gör många mål i FCK från exakt samma position. Älskar spelare med så starka höfter och funktionell motorik. Har inte sett en svensk göra det sedan Sead Haksabanovic. Viktor Claesson har också ett bra tillslag med bredsida. Troligtvis är det därifrån Roony lärt sig, i Köpenhamn. 

England var minst en klass bättre än Italien, i Neapel. Rätt tråkig match. Tror jag.  Slötittade. Mer under hållande är nog den nya TV-serie som fått höga betyg och utspelar sig där, i de gamla, slitna, farliga kvarteren i Neapel.  Mest spännande var att Englands försök att återta bollen vid inkast. Över hela planen spelade man tätt man-man vid inkast. Ungefär som basket. Har aldrig sett det tidigare. Och det gav många enkla bollvinster när italienarna blev rädda. Oväntat och kul, under de mediokra omständigheterna.  

Dags för Sverige. Blir spännande att se om Janne Andersson kan rädda sin blågula karriär i kväll. Lasse Lagerbäck har påpekat att Janne förlitat sig på många spelare som inte startar i sina klubblag. Jag har skrivit det i fem år. Hur blir det nu? Förmodligen mer defensivt än någonsin men det är bara resultatet som räknas. I den här gruppen kan nästan Sverige inte undvika att bli en av de tre bästa tvåorna. Men mot de små landslagen krävs offensiv fotboll så blir intressant ifall Belgien blir en test på modigt, offensivt spel eller Janne går för 0-0?


About this entry