Hyggemaskinen hackar – trots Højlund

Matias Jensen är mittfältare i danska EPL-klubben Brentford. 27 år, 24 landskamper. När Danmark leder 1-0 på bortaplan i Kazakstahn efter 20 minuter vinner de boll på motståndarnas planhalva. De rödvita kommer 4 mot 3. Jensens lagkamrater löper rätt, motståndarna är desorganiserade och i princip ska Jensen strax utanför straffområdet blott rulla fram bollen till en lagkamrat för ett friläge som målvakten inte hinner reagera på.  

Mathias Jensen väljer istället att dra på från 20 meter. Allt vad han kan. I riktning rakt på mål där målvakten står – fast ungefär fyra meter över rakt över en mycket lättad målvakt. 

Så kan också Danmarks katastrofala nederlag 3-2 i EM-kvalmatchen beskrivas. Relativt unga spelares hybris, felaktiga attityd och dåliga omdöme. Den osjälviska, hyggemaskin som Danmark har varit hackar, har inte visat sig varken under VM eller de två inledande EM-kvalmatcherna. Jensen ska vara så ödmjuk att han passar bollen varenda gång det här läget uppstår. Varför han inte gör det är en fråga om bristande ledarskap och otydlig ansvarsfördelning.  Det är endast en enda dansk som för närvarande får gå på egna, chansfulla avslut istället för att passa bollen och han har nyss fyllt 20 år. 

Rasmus Højlunds fem ”EM-kassar” på två kamper har inte varit nog. Det har dock fört det goda med sig att vi förhoppningsvis sett Andreas Cornelius och Martin Braithwaite  i Landsholdet för sista gången. Det stora problemet nu är försvaret. Trots en världsmålvakt. Danmark liknar det Sverige som spelade Nation League förra sommaren och släppte in sju mål mot Norge. 

Utan Andreas Christiansen har det danska uteförsvaret kollapsat. Både Finland och Kazakstan vann nästan allt i luften på fasta situationer. Markeringen är usel och många spelare går bort sig. Ta till exempel Victor Nelsson – sällan sett än sämre mittback i Danmark. Desorienterad, långsam och klumpig med boll. Jens Stryger Larsen kom in som vänsterback bredvid Nelsson sent i går och såg om möjligt än mer vilsen ut.  Ta t ex 3-2-målet. Varför står du, och varför försöker du nicka en boll, tre, fyra meter ifrån den ende spelare som du har att markera och hindra ifrån att göra mål? Där var ingen press, ingen stress – bara en enda spelare att fokusera på och det lyckades inte den här 32-åringen med 51 landskamper. Varför Jens uppträder så här förvirrat och orutinerat vet jag inte men där är något rejält fel i Hjulmands lag. 

En brist på självförtroende, kanske på ledarskap? Spelare som Kjear, Højbjerg och Schmeichel borde annars kunna erbjuda allt det i överföd. Det saknas och finner man inte det under de 10 veckorna fram till bortamatchen mot Slovenien blir det ännu en pinsam dansk föreställning. Oavsett hur många mål Rasmus Højlund gör. 

Ps Den straff som Kazakstahn tilldömdes borde utgöra ett ovedersägligt bevis för att matchen var riggad. En av de mest vansinniga handsbedömningar jag någonsin skådat. I en match jag inte alls trodde var riggad. Men Danmark ska vinna lätt ändå, trots domarna. Att de tar en utvisning på rtilläggstid är bara kosmetik först inte anklagas och synas.


About this entry