Spelarna vann – då hade redan styrelsen lämnat WO

Det kan vara världens sämsta bortförklaring eller faktiskt ett sportsövergrepp på ett seniorgäng handbollsspelare i sydvästra Skåne. Bakgrunden är att HK Ankaret i Bjärred/Borgeby var på väg upp i nästa högsta handbollsserien. Blott en hemmamatch mot mediokra Ystads IF U kvar. Den lilla ribbstolshallen är dock inte typad för handboll på den nivån, och handbollsekonomin i en av landets fyra rikaste kommuner är inte heller beredd på att ta steget upp. Enligt styrelsen. Så medan handbollskillarna laddade i söndagsmorse höll styrelsen hemligt extramöte. Där beslöt det att tacka nej avancemang. Fast inget säga till spelarna och ledningen förrän efter matchen, under sångerna, jublet och ljudet av champagnekorkar. Då, då skulle man be killarna tysta ned sig och berätta att han hade en liten dålig nyhet…. 

Det läckte. Vid avkastet visste killarna att det blev förlust, även om man vann. I Vrede, glädje och en del tårar ledde Ankaret trots allt länge matchen men förlorade i slutskedet. Varefter spelarna säger sig ha rivit alla kontrakt. I så fall står styrelsen med en klubb, utan seniorspelare.

Personligen tycker jag det är märkligt att styrelsen inte väntade med beslutet och ställde de handbollsintresserade företagarna och politikerna i kommunen inför ”faire complete” – lät de som har pengar bygga både hallen och den allsvenska klubben. Nu tog man istället hela ansvaret själva vilket är både ovanligt, moraliskt tveksamt och framförallt helt i onödan. Om styrelsen inte kände sig mogen för allsvenskan kunde de lämnat och valberedningen hade funnit en styrelse som var typad för större uppgifter. 

Det är alltid styrelsen som sätter ramarna, det är aldrig styrelsen som begränsar möjligheterna att vinna. Man kan aldrig bedra sina spelare!   


About this entry