Borde inte Bojan be om ursäkt?

Janne Andersson har bett Bojan Djordjic om ursäkt. Ifall nu Bojan uppenbarligen missförstod Jannes fråga ”vem representerar du?”. Bojan har svarat att han ”kan förlåta men inte glömma”.  Om Bojan tror Janne är ärlig och uppriktig borde det inte vara några problem att glömma Jannes fråga (lite svårare att inte minnas omständigheterna men det är en helt annan ”fråga”). Samtidigt kan jag förstå Bojan – att tro sig möta rasism och förakt för dig på grund av kön, ålder, hudfärg etc skapar ärr. I skolan, på gymmet och i politiken har jag flera gånger fått veta att jag är rasist eller att jag inte begriper av den enkla anledningen att jag är en gammal vit man. Jag minns varenda ögonblick av det här. Minns obehaget, minns hur svårt det är att bemöta och bearbeta en sådan anklagelse eller föraktfull kategorisering. Du blir tyst, liksom Janne i studion. Sedan ber du om ursäkt, eller går därifrån. Du skäller inte ut alla och en var för att de vill dig illa. Allra minst i direktsändning.

I fall Bojan är ärlig och uppriktig när han säger att han kan förlåta, varför ber han inte Janne Andersson om ursäkt för att han felaktigt antydde att Janne var rasist? Det är väl exakt lika rimligt att Bojan ber om ursäkt som Janne gör det eftersom den traumatiska upplevelsen troligtvis är lika omfattande. Och svår att glömma.

Om Bojan är smart och vill något mer än att enbart förstärka sitt brand, förbättra sitt Viaplay-kontrakt, öka antalet ”likes” på SOME och casha in på fler och fetare reklamkontrakt så ber han om ursäkt. Därmed breddar han diskussionen till att gälla dig och mig och alla i vårt land.

Kommer Bojan be om ursäkt?

Säg så här (en retorisk klassiker från en annan förbundskapten): skulle Zlatan någonsin be om ursäkt?


About this entry