Så slutar allsvenskan 2023

Det här är en enkel serie, med dubbelmöten. Enkel att tippa. Tre lag kan vinna SM. Tre lag kan bli topp fyra. Fyra, fem lag åker inte ut medan fem, sex lag kan göra det. Räkna dessutom med lägre publiksiffror och fler överraskningar. Räkna också med att vissa matcher försvinner i röken av bengaler.

Allsvenskan är fantastisk för att den har stort bortafölje i ett avlångt land. För att vi har mycket publik. Men det är bara att jämföra med de bästa norska och danska lagen, med deras arenor och spännande matcher så ter sig allsvenskan ganska avslagen. Och av låg internationell kvalité. Vi ska inte ta bort 51-procentsregeln men vi måste få färre lag i högsta serien så vi kan öka kvalitén på fotbollen. Allsvensk fotboll är alltför dålig. För sitt eget bästa. Oavsett vad de lätt patetiska Astrid Ajdarevic och Pontus Farnerud påstår.

Låt oss börja från botten. Jocke Persson har trollat med knäna i ett par säsonger. Varberg försvinner. Ringhals och fästningen överlever men ser inget bestående värde för svensk herrfotboll med en ganska fiktiv fotbollskultur just här. Gekås. Löparbanor, smått löjliga elitläktare. Gekås. Möjlig för att det är så relativt billigt att driva svensk elitfotbollsförening i början av 2000-talet.

Alla tippar att BP följer med, likt en urban outlet, stationen efter Vällingby. Fast BP är tvärtom, genuin på sitt alldeles egna vis. Jag som tycker att Olof Mellberg är en av landets fyra, fem bästa tränare tror han klarar av att hålla BP över ytan. Gillar också deras defensiva nyförvärv. Kan överraska redan i premiären. Istället tror jag Degerfors försvinner. Det var nära i fjol, tappat men inte ersatt de fyra nyckelspelare man förlorat. Men är nye okände målvakten fantastisk kan man ändock klara sig.      

HBK har lärt sig av läxan från 2021. Viktor Granath, Omar Faraj och Edvardsson bär mitt fantasylag. Sirius lever farligt medan jag är imponerad över Simon Thern och Gustav Engvall i Värnamo. Antonsson var närmast värdelös i MFF och HBK men värd miljoner i de mörka skogarna som belägrar Finnskogavallen. Men min morfars klubb, rent logistiskt, får problem eftersom defensiven helt tappat i kvalité utan Tihi. Viktor Larsson är klart överskattad. Liksom förövrigt en av de andra mittbackarna som Janne Andersson trodde på: Lagerbjelke. Haussad av Astrit på vinterturnén. Enbart Astrit!

En annan överskattad är Kalmars brasse-målvakt. Kan betyda bekymmer för de rödvita, redan i premiären. Jag räknar med kross. Ungefär av Kalmarklass är Guld Glen Riddersholms Norrköping. Funkar aldrig med en tränare som skuldbelägger spelare, trupp, klubbledning och akademin. Helt galet i fall du frågar mig. Förste tränare att få sparken. Sedan blir det lite bättre balans och IFK klarar sig kvar. 

IFK Göteborg gjorde helt rätt i att sparka Stahre före serien. Vad gjorde han där över huvud taget? Har serien bäste målvakt i Pontus Dahlberg – något den annars väl påläste Viktor Elm missade i Fotbollskanalen. Är Tim Rönning näst bäste jämte Widell Zetterström? Bra unga mittbackar, Marcus Berg ska naturligtvis också räknas. Men ett lag i obalans. 

Tror Mjällby blir seriens stora överraskning, bredvid BP. Bagarens son var lysande mot Skottland i U21. Har gillat Tom Pettersson sedan han lirade i Åtvid. Man har gått till cupfinal. Kommer att besegra många av de stora lagen tack vare defensiven och lågt stående försvar. Kommer få problem mot de sämre lagen för jag tror de har problem att föra matcher. Och man kommer sakna Jakob Bergström. Tror han återvänder till Listerlandet under sommaren efter ynkligt lite speltid i Djurgården. 

Elfsborg liksom AIK och Hammarby ser bra ut men inte tillräckligt. 08-klubbarna är viktigare för svensk fotboll än DIF men till skillnad från de randiga har man varken topparna eller bredden. John Gudetti var oerhört lovande för tio år sedan. I princip har det bara gått utför sedan dess. Trodde han skulle lyfta AIK i höstas men han var inte ”mogen”. Mirakel har hänt förr, Guidetti kan lyfta AIK men troligtvis är han istället en spelare på gränsen till förtidspension som drar på sig många varningar för snack och som vanligt kommer skylla sina egna tillkortakommanden på domarna. Nyfiken på Omar Farej i en bättre omgivning! 

Elfsborg har många spännande, udda spelare och återigen en bra mittback. Plus seriens två bästa målvakter. En av årets överraskningar, beroende på ur de klarar sommaren och att byta ut en del av laget. 

Hammarby har förlorat Ludwigsson. Han betydde oerhört mycket för deras tyngd och aggressivitet. Tekie har jag alltid beundrat men att värva minusspelare som Adi N och Simon Strand tyder på en intern bugg. 

Djurgården har en bred trupp med många spetsar i rätt ålder – de riskerar inte att tappa mer än högst en eller två spelare. Häcken kan tappa fyra, fem i sommar, i fall de går bra och gör många mål.  Och truppen är extremt tunn. Varför jag väljer MFF som etta är för att de två andra ska spela i Europa. Kommer slita och påverka den allsvenska insatsen negativt. De två måste vara åtta poäng före Malmö 1 augusti för att vinna serien.  Det är man inte. 

Mot MFF talar två saker 1. att det är Rydströms första säsong. 2. Att man saknar en självklar förstemålvakt av högsta allsvenska klass. Mer om målvakter i morgondagens text. 

 1. MFF
 2. DIF
 3. Häcken
 4. Elfsborg
 5. Hammarby
 6. AIK
 7. MAIF
 8. Blåvitt
 9. Norrköping
 10. HBK
 11. Kalmar
 12. BP
 13. Sirius
 14. Värnamo
 15. Varberg
 16. Degerfors

About this entry