Allsvenskans bäste målvakter 2023

En bra målvakt läser spelet, har rätt position, sätter sig i respekt, är modig och styr försvaret i den mån det behövs och är möjligt. Men målvakten är också reaktionssnabb, smidig och med bra koordination. En bra målvakt tar lagom stort ansvar och är, inte minst viktigt, trygg med bollen och en bra passningsspelare. En målvakt leder laget, på ett försynt sätt.  

De flesta fotbollsjournalister har ingen aning om vad det innebär att vara målvakt. De går på TV-räddningar och statistik, som om målvakten var ensam ansvarig för inte enbart hur många avslut hen får utan även kvalitén på dem. Eller att dessa experter även tror att antalet insläppta är ett mått på målvaktens kvalité.  En annan ”hangup” är ifall målvakten slår en lång boll som går ut över sidlinjen. Robin Olsen gjorde det en gång mot Azerbadjzan eftersom Wahlquist inte var där han borde. Niklas Holmgren suckade djupt och gjorde en kort kritisk bemärkning. 

Det är alltså under dessa omständigheter målvakter arbetar, bedöms, hyllas och kritiseras. Min ranking går på hur det borde vara med utgångspunkt i vad jag vet om målvakterna – inte nödvändigtvis hur det ser ut på planen med början i morgon lördag. Så stämmer vi av om fyra, fem omgångar. 

  1. Dahlberg, Blåvitt: Kastat bort tre år av sin karriär. Gör nu comeback. Bakom nya, unga, långa smala mittbackar. Och ny tränare så troligtvis har större förstånd på målvakter än den förre. Kommer få massor att göra. Frågetecken för omdömet. Annars hade han inga svagheter när han lämnade IFK.  
  2. Widell Zetterström, Djurgården: Så pass orutinerad att han haft ett par svackor men seriens klart bäste målvakt förra året. Även den med högst potential.  
  3. Rönning, Elfsborg: Lång, fantastisk rättvidd, hade en svacka förra säsongen och utvecklades inte 2022. Tar troligtvis stort kliv framåt i år. 
  4. Jansson, Norrköping:  Växt i Norrköping men har ett dåligt försvar framför sig. Men det behöver inte vara en nackdel i fall Oscar vill utomlands. Och det vill han säkert. 
  5.  Dovin, Hammarby: Ännu en talang som kan förbättra allt men en härlig målvaktskropp. 
  6. Nordfeldt, AIK: tung kropp, hög ålder. Bra lägstanivå. Sista säsongen i allsvenskan?
  7. Dahlin, MFF: Ofta skadad senaste säsongerna. Kompenserar bristande smidighet med att alltid stå exakt rätt.  
  8. Abrahamsson, Häcken: tycker han tappat de senaste säsongerna men fortfarande en fantastisk linjemålvakt och i takt med att Häckens uteförsvar tar precis allt i luften är det en ”perfect match”.
  9. Nilsson Säfqvist, HBK: har inte sett honom i Superettan men han var topp 5 i allsvenskan 2021 bakom ett väldigt lågt försvar. Så lågt att han sällan testades med fötterna. 
  10.  Friedrich, Kalmar: Smidig, bra med fötterna och massor av TV-räddningar men också väldigt många felbeslut och vad som bara kan beskrivas som arrogans. Den med lägst lägstanivå och det är förödande för en målvakt. 

About this entry