Bollsporternas haikudikt

Seth Curry har en brorsa som är överjävlig på basket, Steph. Seth skjuter till vardags sina treor i Brooklyn Nets. Inte så många som brorsan men han är bättre på straffar. Steph skjuter strax över 90 procent, en av de fem, sex bästa i världen medan Seth – fram till i tidigt morse svensk tid – satt 48 av 49. Bäst i NBA.

Nets ledde, med 5 sekunder kvar, 111-110 mot Jazz. Kunde ta sig ett steg närmare playoff med en seger och två kast för Seth var liksom rena lotterivinsten. Seth missade båda. Jazz missade å andra sidan sitt sista skott men det var nära. Seth var inte ens nära.

Straffar är en slags bollidrotternas haikudikt. Kortfattad, filosofisk även om den enbart behandlar en detalj, en känsla i ”splendid isolation”. En paus i orgelkonserten, som Tranströmer hade kunnat kalla straffar.

Det är fascinerande att några av världens bästa på att sätta skott från 10-11 meter med spelare i ansiktet förefaller ha det så komplicerat med att kasta i bollen ensamma från 4,6 meters avstånd. Världen bästa basketspelare, greken Giannis Antetokounmpo skjuter 64,6 %.


About this entry