17:e juni i repris

IFK gjorde fyra före pausen. Borde varit ännu fler. AIK försökte spela man-man med unga oerfarna spelare. Det var kaos, från avspark. Henok reducerade i 88:e, Norling fick sparken och AIK värvade direkt en rad svindyra gamla landslagsspelare som räddade dem kvar i allsvenskan. En högtidsdag för AIK-hatare!

Exakt samma känsla på Friends i går som den 17 juni 2020. Jag tänker på andra halvlek likt barmhärtighetsavlivning av djur. Nåt sorgligt, alltför utdraget men nödvändigt. Exakt samma känsla förutom att man redan värvar Durmaz, Guidetti och Viktor Fischer. Misstanken av att det var män mot barn och att det borde blivit sju eller åtta bortamål. Och att domaren gjorde vad han kunde för att hålla nere siffrorna. Att inte Sotte blev utvisad efter nedsparkningen Arnor är lika märkligt som att det inte blev straff och att det inte blev mål de två gånger Totte Nyman revs ner ensam framför AIK-målet.

Även Brännströms AIK imploderade, IFK Norrköping utnyttjade det bra. Nån räknade till 20 bollförluster på egen planhalva i första halvlek. OK för att pressen var ganska bra men det var AIK:s impotens som gjorde att IFK vågade ligga högre upp, pressa lite hårdare. AIK hade inte en enda avancerad målchans på hela matchen. Ingen IFK-försvarare kommer säga att de gjorde en fantastiskt defensiv match – AIK hotade aldrig. Det är enkelt att försvara mot ett gäng juniorlika förstärkta av överåriga eller överviktiga seniorer som Durmaz, Magashy och Guidetti (med överviktiga syftar jag både på antalet kilo och självbilden). Den senare satt i solen på läktaren. Kommer han över huvud taget spela fler fotbollsmatcher?

AIK:s ledning satt inte ens på läktaren. De var på semester, eller sjukskrivna. Medan amatörspelaren värvad från ett agentsyndikat för många miljoner satt kvar på bänken. De vågade inte spela honom, trots att det borde vara riskfritt sista fem minuterna. Inte ens en amatörspelare kan väl misslyckas i fall han hoppar in i 89:e minuten? Eller? AIK har stora problem. Det är rätt åt AIK. Jag har inte gillat det AIK som sparkade Norling och sedan bara fortsatt att ta kortsiktiga, felaktiga beslut. 

Det ser i ögonblicket inte ut som IFK har problem men naturligtvis är det så. Man kommer bara få möta AIK en gång till. Fast Värnamo ser inte alltför starka ut för närvarande, så vem vet. Med två raka kommer kanske självförtroendet men jag tvivlar. Inte minst för att Ortmark är borta och nu även VHT med en allvarligt sträckning i fotleden. Kan ta en månad.  Dags att plocka in Ari Skulason som balansspelare framför backlinjen. Ceesay är inte den spelaren – oavsett vad Guld Glen säger. 


About this entry