Lämna FIFA och UEFA

Om inte nu– när? Om inte så här – hur? 

Internationell fotboll är inte svensk. Man agerar bedrägligt, kvinnofientligt och är en provocerande källa för ”sportwashing”. Så varför ska vi i svensk fotboll vara med på det?  Och varför ska vi stödja svensk fotboll när den är en del av det som vi svenskar inte står för och inte accepterar? 

Ge Fredrik Reinfeldt ett år på sig att fixa det – annars ryker miljardbidragen från staten och så får SvFF välja mellan svensk ungdomsfotboll eller fortsatt europeisk elitfotboll?  

Ifall vi lämnar blir det varken EM, VM eller Champions League för svenska lag – big deal!  Det finns viktigare saker än reklamstinna sportwashing-projekt. Vi kommer dessutom få med oss de övriga nordiska länderna i en bojkott, och troligtvis även Tyskland. Ifall vi bara vågar utmana maktens slemmiga gubbar 

Detta är orsaken till min vrede:

FIFA:s agerande i Ryssland och Qatar har fyllt många fotbollsintresserade med avsmak. UEFA har framställt sig själv som bättre. Dock oklart på vilka grunder. I UEFA:s exekutivkommitté sitter 19 män och en inkvoterad kvinna. Vid valet senast skulle sju nya väljas in. Av de elva som ställde upp var en enda kvinna, norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness. Var och ett av de 55 medlemsländerna hade sju röster. Norskan kom näst sist med endast 18 röster, av 55. Det är pinsamt och patetiskt. Finns ingen anledning att ha några affärer med UEFA så länge de behandlar kvinnor på det här nedlåtande och hånfulla viset.

En som däremot blev inröstad var Ukrainas avstängde f d ordförande.   Andrej Pavelko är misstänkt för matchfixning, bedrägeri och medhjälp till pengatvätt. Han utreds också av polisen i Schweiz för bland annat skattefusk och utpressning.  

Det kan inte fortsätta så här. Manliga nordiska förbundspampar har i decennier påstått att det sker en förbättring men långsamt och i det tysta. Valet till kommittén visar att man ännu inte förstått vad eller vilka man representerar. Respekten för kvinnor och damfotboll är mycket större än de här turneringarna är viktigare än VM-kval, EM-kval eller kval till de europeiska cuperna. 

Sätt ned foten, sulfinta de gamla reaktionära gubbarna upp på läktaren!


About this entry