Världens sämsta liga?

Motionscykeln (låg puls, tungt motstånd)  jag sitter och läser Knausgård på nån timme den här eftermiddagen har en SVT-kanal. Fjärde semifinalmatchen: Norrköping-Jämtland. Blir nyfiken. Jag har inte sett svensk toppbasket på 10 år. Ja, landslagen förstås men inga klubblag.

Jag ser sista 7,8 minuterna. Inte direkt toppbasket. I princip a l l a avslut är layupsförsök eller trepoängsförsök.  De sätter inte en enda trea medan jag tittar, missar 15-17 stycken. Varav hälften är airballs. Lagen gör sammanlagt cirka 20 poäng på den här tiden: genom lyckade layups och straffkast. Blir chockad – är svensk herrbasket verkligen så här dålig?

SBL misfits erbjuder usla skottval, patetiska skottrörelser och ofta samma import som tar alla avslut. Jämtland leder men förlorar när deras pg missar två layups sista två minuterna. Det är också han som försöker skjuta treor hela tiden och SKA skjuta trean i sista posession med 16 sek kvar och tre ner. Varför han springer ned i ett hörn, blir blockad två gånger för att de tripplar på honom förstår jag inte. Varför han tror han ska sätta ett skott när han missat sex, sju i rad, varav alltså två ohotade layups är också en gåta. Hans fyra lagkamrater står ensamma och tittar på hans patetiska försök.

I Bänkvärmarna berättar varje vecka SVT:s s k expertkommentator hur fantastisk SBL är. Hade inget ljud nu, det var dessutom alltför mörkt i hallen för TV och producenten lyckades aldrig köra de fåtaliga intressanta ögonblicken i repris. Rätt skönt att jag slapp ljudet.

Det finns fler förklaringar till att svensk klubb-basket gått våldsamt bakåt senaste åren. Svårt att locka talangerna i konkurrens med andra mer ekonomiskt framgångsrika idrotter. Dåliga ekonomi, lite publik, låga sponsorintäkter. Även den löjligt svaga svenska kronkursen spelar en stor roll.  De här importerna hade aldrig kunnat spela i Basketligen för 15 år sedan. De är helt enkelt alltför dåliga, fattar hela tiden fel beslut. Springer om kring och studsar bollen. Det är kanske den största skillnaden, förutom att man förr kunde skjuta treor: det är nästan inga passningar över huvud taget. De springer och studsar bollen liksom européer gjorde på 1960-talet.

Jag förmodar att de svenskar som kan spela basket gör det utomlands – i bättre ligor men lite mer pengar. Så får basketligan fyllas på med de som blir över. Lycka till svensk herrbasket!


About this entry