Världens bästa liga

Jag väljer NBA. Slutspelet startade i natt. Varför jag väljer basket? Jo dels för jag mår lite illa av EPL. Trots att det är den jämnaste fotbollsligan med de bästa spelarna och bästa tränarna.  Alltför mycket sportwashing, alltför mycket pengar, alltför många kortsiktiga drömmar. 

Dels för att det är en vackrare, ärligare, intelligentare, mer fysisk krävande helkroppssport med mindre fusk. Och inga pengar fläckade av tortyr, kvinnoförtryck och slavarbetere. 

Ser alltså mer NBA i år. De har dock fler skador än någonsin. Samtidigt har programmet med 82 grundspelsmatcher på 6 månader blivit mindre intensivt, har större publik, mer poäng och fler uppseendeväckande resultat än någonsin. 

Alla de tre spelare som kan tänkas få utmärkelsen ”Most Valuble Player” spelade 64 eller 65 av grundspelets 82 matcher. Gränsen för att komma i fråga går vid 64. För serben Jokic, neutraliserade centralafrikanen Embiid och greken Giannis. Fjrde bäste spelare är en kille från Slovenien. Femter bäste, kanske en amerikan…

Uppkastet i Play Off har försigåtts av Play In – ett genialt kval som även till exempel Elitserien i hockey borde ha. 12 (6 lag var i de två serierna) går direkt till Play Off. 8 lag spelar om 4 platser där. Seriernas sjuor möter åttorna och förloraren får en ny chans i mötet mot vinnaren av niorna och tiorna.  Sjuorna och åttorna gick vidare. Det skapar en levande, dramatisk serie även efter 81 omgångar. I år var det intensiv kamp runt båda strecken sista natten. Sju lag var inom tre matcher, mellan strecken. 

Största överraskning; Sacramento Kings som spelar som ett lag, utan megastjärnor.  Vars coach blev Årets coach.

Största misslyckande: Dallas Mavericks skrev inte nytt kontrakt med Branson – en spelare de trodde var mycket sämre än han blev, i Knicks. Istället satsade de massor av pengar på att ge Luka Doncic en medspelare som vägrat vaccinera sig och öppet beundrar anti-semiter. Det sket sig fett. 5 av 16 vunna matcher när det verkligen gällde. 

Vinnare: Den som vinner East sägs vinna titeln. I så fall blir det en final mellan Celtics eller Bucks, troligtvis Giannis Bucks. Om Middlethon är skadefri. Bucks har stora chanser att besegra Nuggets, eller Warriors. Grizzlies och Lakers är outsiders till finalplatsen i West. 

Mest spännande: Är faktiskt draften eftersom den största talangen på 20 år kommer väljas av det lag som får drafta först. Han är naturligtvis inte amerikan utan den 221 cm långe franske 20-åringen Victor Wembanyama (som sägs växa fortfarande). Han är en slags pg-center. Har inga problem med att dribbla och skjuta treor. Kan allt, verkar det som. Superspännande.  Nästan mer spännande än säsongen Play Off. 

Årets Fantasy: Human Engineering kom tvåa i årets Swedish Crossover-liga. Bars av  Joel Embiid, Jaylene Brown, Donatas Sabunis och Mikkel Bridges. Hade kunnat bii en titel i fall mina tidiga picks Garland och Ayton hade levererat. Hade också förväntningar på Wiseman och Robert Williams III som absolut inte infriades.  Men jag blev första lag någonsin att snitta 50 % från golvet och 20 poäng. 


About this entry