LeBron – sämst av alla genom tiderna

Aldrig på senare år har det inträffat så stora sensationer i NBA-slutspelets första omgång. Laget som nu sist kvalade in, Miami Heat, fick sin näst bäste spelare långtidsskadad men vann ändå mot ligans bästa lag och storfavoriterna Milwaukee Buck med 4-1. I femte matchen sköt Giannis, världens bäste basketspelare, 10-23 från straffkastlinjen. Jimmy Butler var bättre än någonsin, vid 33. Satte t o m treor. 

Lakers, sjundelaget i East krossade nummer två i serien, Memphis Grizzlies, med 4-2. Fast mer p g a Grizzlies kollaps. Saknade verkligen sin stora, defensiva nyazeeländska mursten Steve Adams. LeBron, snart 40, höll på att skjuta Lakers ut ur slutspelet. Några av de 20 säsongerna har han varit en OK som trepoängsskytt men historiskt sett är han nog sämst av alla som tagit så många treor. Sista året då Miami Heat vann var han helt OK och var nära 40 %. Med åren har han bara blivit sämre. 32 % (121-377) under grundserien är uselt. Han sköt OK första och sista matchen (i natt) men däremellan fyra matcher med 3-28! Det hade nog till och med jag klarat bättre, i alla fall utan motståndare. Samtidigt bygger spelet på att motståndarna ska komma ut och försvara hans långskott så han har möjlighet att sätta bollen i backen och gå på korgen och göra layups. Så försöker han inte skjuta treor blir det heller inga layups. 

Lakers möter vinnaren Kings – Golden State Warriors. Ett sargat Sacramento (första gången i slutspel på 17 år) tog en imponerande bortavinst i morse och avgörande match i Sacramento natten till måndag. Anmärkningsvärt att domarna blundade för GSW fula spel. T om Jeff van Gundy, expertkommentatorn, konstaterade att alla tveksamma blåsningar gick emot Kings. Alla.  

I EuroLeagues  kvartsfinaler skämde Real Madrid ut sig och började slåss efter andra raka hemmaförlusten mot Partizan Belgrad. Bänkarna tömdes, spelare skadades. Domarna blåste av matchen och gav Partizan segern. Största skandalen på 2000-talet. Sergio Lull borde stängas av ett år.

FC Barcelona tog andra raka mot lituaiska Zalgiris hemma. Lagen sköt 19/20 och 16/17 från straffkastlinjen. Fantastiskt! Med andra ord spelar det ingen roll vilken fantastiskt basktespelare du är ifall du inte ägnat tid åt din skott-teknik och dina nerver vid ft-linjen. Till och med Steph Curry, världens bäste straffkastskytt och trepoängsskytt, hade 6-9 ft i natt mot Kings.    


About this entry