15-åring Barçadebutant när 41-åring avslutade (och Brian avgjorde)

Bild från CMore

Vid lunchtid i går mötte mina P07:er Malmös näst bästa klubb. BK Olympic har allt: akademi, stora ambitioner, ett seniorlag i Division 1 och ett P06-lag som vann DM förra året. Plus en bister tränare med irritation i rösten.

Med undantag för tre, fyra spelare var hemmalaget påtagligt fysiskt överlägsna. Hyllie IK ställde upp med bland annat tredjemålvakten men vann ändå väl så många närkamper och faktiskt även hela matchen med 2-1. Det var i underkant. Brain satte tvåan men vi brände tre, fyra frilägen. Samtidigt som vår målis gjorde flera fina fotparader. Det var för övrigt årets första match, eller träning, för oss på naturgräs. Det förklarar en del mindre raka passningar och fall av besviken bollkontroll. Det komplicerades ytterligare av att den skotska gräsplanen som är Lindängens IP:s B-plan, var extremt konvex och alldeles apriltovig.

Camp Nou verkade ha överlevt vintern betydligt bättre. När 18 årige, etablerade startspelaren, Gavi sent i går kväll gick av ersattes han av den i juli 2007 födde Lamine Yamal (15 år 9 månader och 16 dagar). Första intrycket, redan vid sidlinjen före inbytet var att han såg väldigt blyg ut. Rättade till frisyren, kliade sig i ansiktet visste inte vad han skulle ta vägen – utom den extremt starka längtan att få korsa linjen, beträda planen, spela fotboll.

Nästan direkt fick han ett gratis friläge men sköt ur dålig vinkel, till skillnad i från Brian, rakt på målvakten. Yamal visade extrem explosivitet, var väldigt snabb men också bekväm med bollen. Efter en hörna chippade han bollen över hela Betis och in till helt rene Dembelé som dock missade mottagningen. Hade ytterligare en bra chipp. Spelade enkelt. Vanligtvis högerytter, vänsterfotad. Kan bli hur bra som helst men även stanna tidigt i utvecklingen. Anmärkningsvärt är också att Xavi redan i september lät Yamal och ett par andra pojklagsspelare träna med A-laget.

Barça har senaste 15 åren fostrat många forwards i tonåren som fått rejält med speltid men ändå inte tagit sista steget och blivit naturliga startspelare. Senaste exemplet är Ansu Fati som byttes in strax före Yamal. 20-åringen debuterade också mot Betis, för knappt fyra år sedan (16 år och 298 dagar).  Han var då näst yngst genom tiderna i Barça. Han ar fått stora delar av karriären förstörd på grund av skador. Den här säsongen har han dock spelat 30 matcher. De flesta har varit korta, anonyma inhopp. Det rycktas att han kommer säljas av i sommar.

Bild från CMore

Yamal kom in mot ett Betis reducerade till nio spelare. De grönvita fick en mittback skadad tidigt och den inbytte lyckades dra på sig två klara gula på 25 minuter. När sedan 40-årige Joaquin blev inbytt som femte spelare och nästan omedelbart knäskadad var tragedin ett faktum (matchen förlorades redan en timme tidigare). Legenden annonserade tidigare i veckan på en tårfylld presskonferens  att han slutar efter säsongen.  Med sju matcher kvar skulle han ta sig förbi fd Barçmålvakten Zubizarreta som gjort flest matcher i La Liga någonsin: 622 matcher. Joaquim har 617 med sex omgångar kvar men troligtvis tog en 23 år lång karriär i Real Betis och några säsonger i Valencia, slut samtidigt som Yamals startade.

PS att som experten Astrit på CMore redan nu utnämna Yamal till världsspelare är kanske lite tidigt…   


About this entry