Er gouldet reiden himma (och podden ”19 10”)?

Enligt ”19 10” är i princip allsvenskan redan över. Det var det faktiskt långt tidigare på säsongen och nu har man dessutom helt avfärdat Häcken som seriös utmanare. 

Själv anser jag att MFF har fått en fantastisk lottning och haft tur. Mött krisande lag, lag som bygger om och bottenlag som missat avgörande målchanser. Lägg till att Rydströms många och långa träningar gör att vi nu börjar skönja ett mer kompakt och mentalt starkt lag. Man vågar slå många korta passningar. Lockar in motståndare i sina trianglar och kvadrater ( där de bara försvinner). Plus två mycket bra defensiva nyförvärv. Och Hugo Larssons underbara utveckling. Före säsongen skrev jag att om MFF bara är ett par poäng efter Häcken och Djurgården i sommar så vinner man serien. Ser onekligen OK ut, speciellt i tabellen. Mindre bra på planen men det tar sig.

I de två första matcherna hade man tur. I tredje blottlades de offensiva problemen. Norrköping var första matchen man vann relativt övertygande och antydde potentialen även om motståndet var svagt och enbart destruktivt. Mot Hammarby visade man hur bra man kan vara. Visserligen gav man bort två mål helt i onödan men Hammarby skapade i princip ingenting. Jag tror de hade ett enda inlägg på hela matchen. 

Det allra mest glädjande var Cornelius och IKT. Kanadicken löste allt.  ”Busse” inledde med en massa felpass och borttappade bollar. Peña gjorde sällan hemjobbet efter 3-0 och Ali är en defensiv katastrof som joggar omkring på egen tredjedel. Helt fel attityd. Tror inte han kommer starta stora matcher i fall han fortsätter vara så egoistisk som han också var i Helsingborg. Men Cornelius hängivna samtidigt ödmjuka mittbacksspel älskar jag och Busses inlägg är av internationell klass. Ceesay kan lära sig mycket där. Av båda. Snabb men dåliga inlägg och han har svårt med positionerna. Dahlin var rasande på honom i går mot Hammarby när han låg fel och tog fel beslut. Precis som mot Norrköping.  

Jag har dissat IKT som boxspelare men i allsvenskan är försvararna så dåliga att IKT glänser. Han gör det faktiskt riktigt bra nu mot Hammarby. Han har växt med målen för hans insatser de första tre matcherna var trots målen mediokra. 

Jag tycker fortfarande att en spelare med den fysiken borde ha en bättre nickteknik men markeras man av en spelare med beröringsskräck som Hammarbys vänsterback Pinas så gör man många mål.  I Sportbladets ”Bibel” får surinamspelarenför övrigt  4 av 5 i betyg och kallas ”stabil bakåt”. 

Ps Jag har lyssnat i brist på MFF-relaterade analyser. Nån gång kommer det upp en intressesant statistisk uppgift. Tycker Jon gör ett bra jobb men hans sidekick, Sune, är en exakt kopia av Nordin Gerzic. De två ger korta omdömen om en massa grejer men lyckas aldrig förklara varför. Varför är IKT en bra djupledslöpare, varför tycker man Peña borde stängas av på grund av moraliska skäl. Där nämns f ö inte något om att han ofta sitter på krogen. 1910 är fullt av en massa tvärsäkra konstateranden i efterhand och det blir rätt tröttsamt. Och framförallt ointressant. Även analyser och förklaringar som jag inte köper är intressanta om de bygger på nån slags kunskap men media är i dag full av en massa onyanserade, dumma, okunniga påståenden om fotboll. 

Det enda tydliga förklaringarna till Rydström spelar så och eller att den spelaren lyckas är enligt oraklet Sune att de ”är bra” och att klacken stöttar. Det är ett mantra som enbart bekräftar deras och lyssnarnas blinda kärlek. Sorry! Finns säkert de som älskar er och spelbolaget som ni gör reklam för men för mig är det slöseri. Och omoraliskt att göra reklam för ett bolag som tjänar miljarder på folks spelmissbruk!  

Namnet syftar på året MFF bildades. Det var 1910, inte ”19 10” som de ansvariga kallar den. Jag är inte så känslig för sånt men det finns ju väldigt många, typ Tony Ernst med familj som ”helgar skölden” och sådana grejor. De borde ju aldrig någonsin kunna acceptera att en MFF-pod förvanskar tidpunkten för klubbens bildade.


About this entry