Baxters blick

Helsingborg hade 0-4 efter fyra matcher. Det var bättre än IFK Göteborg som hade 0-5 före måndagens 1-1-match. Klassikermötet mot Gais i går på Olympia blev vändningen. Inte enbart första målet, efter 399 minuter, utan även seger. Det gäller att se de få positiva sakerna i den här karusellen av självskadebeteende som HIF gått igenom de senaste sex, sju säsongerna. Dessutom hade ju HIF faktiskt sällskap i den statistiken av Örebro, en annan klubb med lite meriter om än inte fem allsvenska guld direkt. 

Faktum är att senast ett lag gick mållöst från de fyra första omgångarna i Superettan så var det Trollhättan, säsongen 2010. De är för övrigt på väg tillbaka. Kanske byter de plats med HIF? 

Förra gångerna HIF varit nere i Superettan har jag sett talang och potential till utveckling. Inte lika lätt att upptäcka nu. De flesta spelares utvecklingspotential verkar låg eller så är de så gamla att den inte längre existerar. Känns som HIF blir ett lag på övre halvan av Superettan, inte mer. Samtidigt kan kanske Stuart Baxters ledarstil vara tillräckligt för att vinna en fysisk serie som den här. Varken Öster eller Gais ser ut att ha allsvensk potential. Å andra sidan – vad är det? Det är inte på talang och överlägsen taktik som Degerfors slår Djurgården. Eller Varbergs Bois nollar Kalmar. Det är för att de har tränare som får fram det bästa ur ett ytterst begränsat material. Och höjer självförtroende. Ofta räcker det. 

Jag minns Stuarts debut i HIF, och jag minns hans no-nonsense fader Bill. Om den blicken fortfarande är lika hård och obönhörlig kan den kanske föra HIF tillbaka till allsvenskan. Men snälla , rara. Se till att skaffa en yngre, visionär tränare efter Stuart. 

Ps Av exakt samma skäl tror jag IFK Göteborg behöver en ny tränare omgående. Alex Tengryd är en assisterande som gjort karriär i Eskil. Känns inte som om han har förmågan att vända Göteborgs svar på Helsingborgs IF.

Pss det här med gamla tränare ( utan Baxters blick). Frank Lampard tog sjätte raka förlusten med Chelsea. Stod 3-o efter en halvtimme. Hade Ödegård och de andra velat hade det kunnat bli minst dubbelt så mycket.


About this entry