Halvtomt eller halvfyllt? 

En glassmetafor från Halvars: IFK Norrköping är denna första majhelg 2023 den läckraste struten men med blott en enda kula, vars smak man inte själv valt. 

Annars börjar det se bra ut för IFK Norrköping. Ingen poäng- eller placeringskris. En ny nolla. Nyväckta drömmar. Viktiga spelare tillbaka på bänken och så som på beställning: plötsligt haussar Discovery Guld Glen och nämner honom med stor respekt. En exotisk, underhållande konstnär i den svenska konstgräsfloran? Blommar det på idrottsplatsen med seriens näst mest motbjudande namn? Vad är annorlunda nu: i förhållande till cupen, jämfört med den överlånga ”hösten med Guld Glen”? 

2-0 mot Bajen var ännu en hemmaseger tack vare tur, Oscar Jansson och Totte Nyman: två avslut på mål, två mål, tre poäng och defensivt, glädjelös kampfotboll. Jag tror inte man kan fortsätta att ha runt 35 % av bollinnehavet och ändå vinna tillräckligt matcher för att tysta esterna. Det är elva ståplatspoäng som bärgats. 

Segrarna ger absolut självförtroende och laget känns mer balanserat nu än tidigare men det lyfter inte. Det är rätt tråkig och oattraktiv kampfotboll. Norrköping spelar som en liten klubb med självförtroende. Men i garderoben hänger en kostym som inte passar. Jag tror inte Guld Glen någonsin tänker byta kläder men just nu, den här första majhelgen, skiter alla i vilket och är man supporter gör man rätt i det. Utan drömmar dör kärleken, och avsides belägna bolltyckares intresse.    

Hammarby med många nya spelare har en taktik som inte fungerar, än. Inget lag rullar mer boll i baklinjen. Känns impotent, kommer bli bättre men ifall man inte slår Mjällby hemma nu så är det likväl krisstämpel. Mycket handlar om att Tekie har en stor roll han inte kan bära, än. Man saknar också mental styrka. Kanske saknas den där centrale attitydspelaren som Simon Strand hela sin karriär försökt imitera men mest resulterat i gula och röda kort. Rollen Andersen eller Paulsen bar med cynisk bravur. 

Förutom poängen och Totte Nymans styrka och hänsynslöshet i boxen tycker jag Oscar Janssons fotparad var det riktigt stora glädjeämnet. Han läste avslutet och räddade en boll som nästan inte ska kunna gå att stoppa. Bajen-anfallaren hade så mycket tid och plats och gjorde det bra men Oscar än bättre. Han verkade oberörd, jag tror han var nästan salig – så där hög av en räddning som man bara känner ett par gånger per säsong och förhoppningsvis i en match och inte på träning. Just nu kommer Oscar Jansson ibland på sig själv med känslan av att han aldrig någonsin mer kommer släppa in ett enda fotbollsmål (utom möjligtvis på en feldömd straff). Där är ögonblick då målvakten är hjälte i sin alldeles egen saga.  Som denna kalla. kylslagna lördag i maj.

Tycker fortfarande att Lind, Eid och Baggesen är alltför svaga defensivt, utan boll. Att jag hellre hade sett Kalley, en trebackslinje och mer bollinnehav. Kanske med Gunnersen och så Kalley som wingback? Så både VHM och Ortmark (plus kanske Ceesay) kan starta centralt. Och Trausatason kan absolut bli höger wingback. I min startelva är där heller inte plats till Khazeni men det skulle innebära ett mindre defensivt och destruktivt Norrköping och det kommer aldrig Guld Glen acceptera. Jag tror dessutom att han inte gillar min favospelare Ortmark och att Ortmark mår dåligt av detta. Oc hi längden hela laget. 

Bajen var en av de stora testerna på Norrköpings kvalité 2023 och jag tycker att juryn fortfarande är ute. Krävs fler och framförallt stabila segrar för att övertyga mig om att Norrköping är ett lag för övre halvan till hösten 2023.  


About this entry