Inget misstag av David de Gea

Har ni någonsin sett en utespelare halka? Ifall ni gjort det vet vi att det blir väldigt svårt att spela fotboll när marken rycks undan och fötterna glider i väg i oönskad riktning. Bara den här helgen blev jag själv vittne till hur flera svenska, engelska och spanska mittbackar tappade fästet och orsakade frilägen, utvisningar eller mål. 

Ingen skulle komma på att skuldbelägga en utespelare för att han halkar men målvakter är acceptabla syndabockar. I den media som enbart ger snabba, enkla förklaringar. Till allt. 

David de Geas vänsterfot tappar fästet när han ska skjuta ifrån och stoppa den relativt enkla avslutningen från 20 meter. Det är en räddning han och andra elitmålvakter ska göra 100 av 100. Jag hade tagit den, tror jag. West Ham tar ledningen 1-0 och vinner rättvist mot ett energilöst Man United. 

Det här narrativet om tavlor, blunders, misstag är så populärt och att de så kallade experterna: media, fd gamla utespelare m m som alla är kåta på citat och klick – inte kan släppa det. Som om fotboll inte var en lagsport. Producenten zoomade in de Geas ansikte otaliga gånger. Genom hela matchen. Som om han letade efter förtvivlan och tårar. Nästan så att han hoppades att pressa fram olyckan och ångesten i de Geas ansikte om han lät kamerorna trakassera målvakten tillräckligt länge.

I svenska Viasat satt tre personer som kan mycket fotboll men är totalt okunniga vad gäller målvakter och tävlade om att förstärka domen över de Gea. Skuld och hånfulla kommentarer istället för att fråga sig varför en av världens bästa fotbollsmålvakter släpper in ett så simpelt avslut?  

De tre fanns det ”oförklarligt”. Även efter 10-12 repriser. Längst gick som vanligt naturligtvis Erik Niva som kan säga de mest förbluffande saker när han inte i förväg kan läsa på vad han egentligen borde tycka.  Niva ansåg att den målvakt som förra säsongen korades till bäst i ligan och som har flest hållna nollar den här säsongen borde få sparken.

Man kan diskutera ifall de Gea som är på bollen med högerhanden inte borde kunnat styra bollen utanför stolpen. Problemet är att de Gea tänkt kasta sig med kroppen bakom och stoppa bollen liggande mot bröstet med båda händerna. När han tappar fästet faller han rakt med och ligger på marken och kan bara vifta med handen. När den ursprungliga rörelsen inte kan genomföras tar det en tiondel eller två innan kroppen förstår och kan hantera den helt nya situationen. Därför kan det se ut som om de Gea borde kunnat styra ut bollen men tyngdpunkten ligger på den överarm och armbåge som vilar mot marken. Följaktligen är underarmen och högerhanden utan kraft.

Cirka en timme efter händelsen (matchminut 81) medgav matchexperten Martin Åslund att de Gea faktiskt ”tappat fotfästet” men tillade att det ändå var en tavla. Jag har höga förväntningar på Jonas Olsson och just Martin Åslunds analyser och ärlighet. Snälla – sälj inte också er moral till media!  


About this entry