Vito Hammershøy-Mistrati

Där är skillnaden. Spelaren som kan ta den roll Ortmark hade förra året fast tio meter mer offensivt. Jag älskar intelligenta fotbollsspelare och Vito Hammershøy-Mistrati är en sådan. Ständigt spelbar, många men kloka löpmeter. Läser spelet som om han hade det en verbal manual i öronsnäckor. Lugn med bollen, inga extravaganta dribblingar eller försök att slå avgörande passningar. Jo, han kan allt det där men behöver nästan aldrig göra sånt för det finns ett enklare, bättre alternativ.  I ett ojämnt IFK är han guld värd, ja eller en plats på övre halvan av serien i alla fall. 

Men inlägget på Totte Nymans huvud bar VHM logga: överraskande, precist och klokt eftersom ingen av mittbackarna egentligen markerade utan hade bara fallit av rädsla för att Totte skulle löpa ifrån dem. 

Nicken är väldigt bra – Totte är en av de ytterst få i allsvenskan med funktionell, offensiv nickteknik. Betydligt bättre är till exempel IKT. Samtidigt ska en allsvensk målvakt inte släppa in den bollen – en nick du själv får sätta fart på från 13 meter. 

Även tvåan såg ut att vara inom målvaktsparadernas möjlighet men det var inte därför IFK enkelt besegrade Degerfors. Det var för att man var stabila nog att utnyttja motståndarnas svagheter: dåligt tempo, dåliga avslutare, ostrukturerat anfallsspel. Det förefaller surrealistiskt att det här laget besegrade Djurgården men det säger mer om stockholmarna än om Gunnar Nordahls gamla idrottsförening. Så kom IFK också upp i otroliga 51 % bollinnehav. 

Hemmalagets enda potentiella farlighet, förutom det Eids initiala förvirring orsakade, var då Gunnarsson chansbröt 70 meter från eget mål och Traustason fick ta en taktisk varning. 

Blev uppriktigt glad över att Kalley fick starta. Det betydde å andra sidan att Degerfors hela tiden anföll på Eid/Lindhs kant vilket då blev IFK:s svagaste länk. Men där var inte tillräckligt mycket talang för att skapa riktiga farligheter. 

Det jag kommer minnas mest av den här matchen är dock frågan varför domare Joakim Östling inte varnade Albin Mörfelt för hans synnerligen grova och cyniska eftersläng. Först en dragning i armen och sedan båda fötterna i en saxliknande fällning. Det är ett gult och ett rött direkt i samma aktion och Östling släppte det helt och hållet. Extremt stor skaderisk när motståndaren går in med båda fötterna bakifrån. Joakim Östling har dömt 30 allsvenska matcher… 


About this entry