LeBron och Livekonst

Hittat på ett nytt konstbegrepp . Finner inget bättre begagnat begrepp när jag ser Baribaldi måla porträtt i halvtid under slutspelsrysaren i San Francisco mellan basketlagen Golden State Warriors och Los Angeles Lakers.

Det är mycket expressivt, och snabbt. Han använder båda händerna, stora breda penslar och gör ibland våldsamma, teatraliska gester mot publiken. Ackompanjerad av högljudd musik. Han påminner lite om ett rytande lejon i en bur på ZOO. Så mycket känslor i det där rytandet!

Det är spännande att sport och konst försöker mingla. Finns få lyckade exempel, speciellt inte i Europa. En dansk konstnär har specialiserat sig på cykel, ska visa lite av hans konst senare i sommar. Speciellt när Touren närmar sig. Fotboll är närmat hopplöst!

När jag upplevde OS i Montreal (ett tag sedan) framför amerikansk TV upptäckte jag en konstnär som målade i studion. Fast inte så snabbt, mer en målning per dag. Han hette LeRoy Neiman och är en legend. Hans stil är lätt impressionistisk plus starkare färger – trots att han oftast avbildade ansikten och idrottare i halvfigur. Inte olikt gamla posters för ett idrottsevent, typ boxningsgalor.

Är säker på att det finns en hel del konstnärer som arbetar med konst men är relativt okända – det är inget den internationella konstindustrin tjänar pengar på och då verkar den inte existera.

PS GSW ryckte i slutet av andra Q och reducerade till 2-3. Lakers kan avgöra hemma i övermorgon.


About this entry