Vem i allsvenskan bryter nacken först? 

 I samma ögonblick Totte Nyman känner att hans nick blir mål känner han också att allt är fel. Istället för att landa på fötterna försvinner benen och han är plötsligt på väg ner mot marken med huvudet först. Det är den enda nickduellen han garanterat kommer förlora.  

Nu lyckas han vrida överkroppen och han landar istället på sidan, på revbenen – som håller. Men det känns som de knäcks när Totte Nyman faller ihop direkt efter att ha rest sig upp för att jubla. Våldsam lycka möter smärta, smärtan vinner. 

Det händer allt oftare i fotboll – en spelare går in hundra procent, den andra spelaren bara markerar. Men söker ändå kontakt. En närkamp som inte blir av – för att den ene spelaren fegar ur. Men kompenserar genom att störa eller skada. Som när Oliver Silverholt i Varberg nu tappat markeringen och istället för att låta Nyman nicka springer in och under den flygande skyttekungen. I basket inträffade flera dödsfall innan domarna tog tag i det. Hade Silverholt gjort samma sak i basket hade han nu blivit utvisad och avstängd. 

Fotbollsmålvakter upplever det ibland när spelare springer in i dem med de är högt uppe i luften och ska boxa eller plocka ned en boll. I deras undermedvetna finns också känslan av att de aldrig får släppa bollen och alltså kan de inte ta mot med händerna när de ”handlöst” faller mot marken med överkroppen först. 

Detta att fega ur duellen och bara gå in för att störa eller skada kan I fotboll även yttra sig som en sen block i försöken att stoppa ett inlägg eller en lång passning från backlinjen. Benet fortsätter pendla efter bollträffen och där dyker ett annat ben upp som inte hann blockera. Ger ofta små eller stora fotskador när ett vristen som är på väg att slappna av träffar något betydligt hårdare. 

Totte Nyman höll på att bryta nacken – vilket nästan alltid ger förlamning eller orsakar död. Det händer Totte Nyman ganska ofta eftersom han är seriens bästa offensive nickspelare. Han går alltid in hundra procent. Det gör inte motståndarna. De vet att när han är i luften är han sårbar.  Men jag har också sett Totte Nyman felvänd själv backa in i den mittback som kommer flygande för att nicka bort bollen. Varefter mittbackarna faller handlöst. Men de gör det ofta i samma framåtroterande rörelse vilket innebär att de kan ta emot fallet med händerna. När ”Tacklingen” kommer från sidan är det än svårare att klara fallet. 

Naturligtvis borde domarna börja varna och plocka bort det här livsfarliga momentet från svensk fotboll. Naturligtvis kommer domarna först att börja göra det efter den första brutna nacken…


About this entry