Tonåringar i danska cupfinalen

Inte Strandvallen

Det var cupfinal, Pokalfinal, i Danmark. Bäst var inramningen, 35 000 sjungande röda och vita supportar och bra TV-produktion. Sämst var själva fotbollen – blev 1-0 till FCK på ett avslut med ett tillslag men annars ganska händelselöst.  

Ändå väldigt underhållande match när två lag gav allt, hela tiden. När man ser hur viktigt det är i alla ansikten, i varje närkamp och tackling. När ett vunnet inkast kan resultera i ett vrål av lycka som ger utslag på Richter-skalan.

Jag tror allvaret var lika stort på Strandvallen men det fanns ingen TV-produktion som ville eller möjligtvis kunde visualisera det.

I Sirius-tröjor satsade FCK på en 20-åring plus två 19-åringar, i backlinjen av alla ställen. AaB hade placerat sin 17-årige ordinarie målvakt Theo Sanders på bänken. Den i november 2005 födde Roony från Malmö kom in tidigt i första. Han blev därmed yngste cupfinalisten någonsin. Tog kommentatorslegenden Tommy Trulssons rekord från Veijles besök här 1957. Isak Bergman Johannesson som nu fyllt 20 år byttes in i slutskedet. 

Lyngby var för övrigt med på ett hörn – traditionen kräver att kulturministern hälsar på lagen före avspark. Och kulturministern är naturligtvis blåvit även om politikerkostymen både var en nyans alltför mörkblå och en storlek alltför liten! Men han fick hälsat på Jordan Larsson! Presenterad av Viktor Claesson.

Kulturministern tillhör för övrigt Moderaterna och har trots ungdomen en diger lista av ”danska incidenter”. Till exempel greps han för ett par år sedan då han som lärare på en mycket ansedd handelshögskola i Köpenhamn lät eleverna langa kokain till honom. Men det är preskriberat nu och vem behöver för övrigt kokain när man har Pokalfinal i Parken i Köpenhamn?

Domaren Sundberg, mycket bra, arbetar vanligtvis för partiet Liberal Alliance på Christiansborg, den danska Riksdagen. Så snacka inte om fotboll och armlängds kulturavstånd. Ålborg fick för övrigt en kvittering underkänd på grund av klar men av domarteamet icke observerad offside framför målvakten. Hade det inte varit för VAR hade matchen säkert gått till förlängning.

TV-sändningen, i Danmark, startade två timmar före avspark, inte fem minuter innan som i Sverige. Kommentatorsgubbarna var helt OK. Inte superbra men inte heller så dåliga eller man störde sig! 

FCK som tvingades till förlängning mot två amatörlag tidigt i turneringen slog FC Nordsjälland i en vild semifinal över dubbelmöte med 7-6. FCK har nu 9 segrar på 13 finaler. Ålborg har 10 finalförluster på 13 försök. Allra bäst är förstås Lyngby som har tre segrar på tre cupfinaler: 1984, -85 och -90.  


About this entry