AIK: är det alltid tränarens fel? 

Det är lättare att byta tränare än byta spelare. Men är det bättre? I ett lag i behov av förändring, som måste bryta negativa mönster, med en ny tränare på väg att förlora omklädningsrummet. Just som AIK i slutet av maj 2023?

Tänk ifall det enda av riktigt stort värde i AIK just nu är tränaren, och supportrarna (plus akademin). Vad vinner man då på att sparka Andreas Brännström? 

”Brännan” borde vara rätt man för AIK. Han är stockholmare, har som huvudtränare gjort det bra i småklubbar med stark lagmoral men lite publikstöd. Han verkar under omständigheterna både smart och ödmjuk. Han har ett fyraårskontrakt. Som nu riskerar brytas efter lite drygt fyra månader. 

Jag har sett AIK mot Norrköping ( total katastrof) och Malmö FF (bara dåligt). 

Det starkaste och mest aktuella argumentet för tränarbyte, förutom en jumboplats i tabellen, är att tränare med AIK-förflutet ofta får sparken efter att ha tappat poäng i Degerfors. Se Norling. Kom inte Mijalovics avsked också i samband med Degerfors? Vidare att klubbledningen har gjort så otroligt många misstag senaste halvåret att de alla omedelbart borde lämna. Att sparka tränaren vore ytterligare ett sådant, tror jag. Å andra sidan – tränare med smeknamn blir aldrig särskilt framgångsrika. Redan där tappar de en del av den nödvändiga respekt och auktoritet som de måste bära högre. Ja, högre än vänskap, relationer e t c. Den chef man blint ska lita på ska inte tilltalas med smeknamn.  

Det enda jag tror eventuellt håller kvar ”Brännan” är den nye norske sportchefen. Han verkar vara en no-nonsense person och ser förmodligen att det är en trasig klubb som behöver en ny sportslig ledning och en hårdare satsning på villiga talanger – inte trötta, cyniska, överåriga och skrämmande överbetalda föredettingar. Just det gänget symboliserat av Victor Fischer, Guidetti och Durmaz är AIK:s allra största problem.  Trots att 31-årige Guidetti är relativt glödhet. Fjuttade in bollen från en meters håll i Degerfors efter att målvakten attackerats och tacklats regelvidrigt. Första målet i sjunde matchen för AIK:s skyttekung. Han tjänar nästan en halv miljon i månaden, plus det där sign-on-fee i somras på 15 miljoner.

Nu väntar tre tuffa matcher, för AIK. Inga poäng där och även sportchefen kommer tvingas göra något drastiskt – som att sparka den ende anställde som verkligen skött sitt jobb!   

Ps Ytterligare en anledning till att jag tror många vill se Andreas Brännström sparkad – för mig ett indicium på att han är en bra tränare (från Wiki): ”Brännström har genom åren gjort sig känd som en relativt kontroversiell person i tränarkretsar. Han har starkt tagit ställning mot rasism i media och på andra plattformar. Han var också tidigt ute och pratade om matchfixning i svensk fotboll. På senare år, när matchfixningen blivit mer utbredd och erkänd, har han anklagat Syrianska FC för matchfixning vilket ledde till en anmälan där Brännström dock friades.[8] Han har i intervjuer uttryckt att det sannolikt kommer skada hans tränarkarriär i form av uteblivna uppdrag men ”gör att han kan borsta tänderna framför spegeln utan att behöva blunda”.


About this entry