Därför vinner Kroatien

Allt talar för franskt VM-guld, allt utom sex saker.

1.”Ytterförsvarare”?

  1. Målskyttar?
  2. Straffmålvakt?
  3. Tränare?
  4. Skador?
  5. Att jag tror på Kroatien och att jag tippat VM ganska bra hittills.

 

 

I The Guardiens VM-elva för ”spelare 23 år och yngre” fick de båda franska ytterbackarna plats i en traditionell engelsk 4-4-2. Både Pavard och Lucas Hernandez har varit mittback men är omskolade eller ”tvåspråkiga”. Antingen är de blivande världsbackar med dåliga nerver eller så är de inte alls så bra som Guardian menar. De har visat bra spelsinne offensivt, duktiga på att slå inlägg men de har ofta legat fel defensivt och har inte imponerat i man-man-spelet. Kanske är de ovana att spela i en fyrbackslinje fast samtidigt borde de med sin mittbacksrutin kunna värdera bättre. Kanske är de blivande stjärnor i trebackslinjer med sin relativa snabbhet men som ytterbackar eller ”ytterförsvarare för de är inte så mycket till backar här, har de inte fungerat så bra. På pappret är det här en av Frankrikes tre svaga punkter. Speciellt som Kroatien har två av VM:s allra bästa kantspelare varav den ene är en traditionell ytter. Jag blir lite lycklig över att se ett lag spela med något som taktiskt påminner om reliker från 1900-talet. PS Nilsson-Lindelöf fick inte ens plats på bänken.

 

  1. Giroud är en duktig i landslaget men en långsam box-spelare. Lovren har dessutom ett stort övertag på honom. Griezmann är ingen skyttekung och Mbappé gör inte så många mål, än. Deras mittfält är målmässigt impotent ifall man inte räknar Pogba om jag tror kan avgöra finalen.

 

 

  1. Subasic är världens kanske främste straffräddare. Lloris en av de sämsta på den här nivån. Kroatien har två vinster av två på straffavgöranden – Frankrikes unga spelare vet inte vad som väntar dem. Blir det straffavgörande är Kroatien storfavorit.

 

 

  1. Deschamp tyckte jag gjorde ett uselt EM. Det var hans fel att Frankrike, ett överlägset Frankrike, inte vann. Jag tror han fått mycket hjälp det här VM men kan ändå se märkliga taktiska saker: som varför de spelar med en fyrbackslinje när de har bästa trebackslinjen i världen. Min känsla är att ifall Frankrike vinner är det trots Deschamp, inte tack vare.

 

 

  1. Matuidi startar skriver alla trots att han fick en ordentlig smäll i semin och fick gå av. Han har varit Frankrikes kanske bäste spelare vid sidan om Varanne och N´Kanté. Spelar han inte är det ett stort avbräck.

 

 

  1. När jag rankade lagen före VM hade jag Frankrike som trea men trodde inte de hade vinnarkulturen för guld. Kroatien hade jag som åtta men skrev att de har kvalité att bli ett finallag. De enda lag som vunnit VM redan i första finalen är Italien, Västtyskland, England, Frankrike och Spanien.

 

Jag tror med andra ord att Kroatiens enda chans är att Frankrike inte når sin potential. För spelare för spelare och efarenhetsmässigt är de vida överlägsna. Men vi får se: jag laddar med Karlovaco-öl och omeletter på plommonbrännvinet slivovic.

 

 


About this entry