Årets andra LFC-läsning

Jag gillar när mästare faller och faller tungt. På tisdag kan mästarna åka ur Champions League – det räcker med uddamålsvinst för Red Bulls Salzburg på hemmaplan ifall Napoli samtidigt vinner. Å andra sidan – kan man verkligen hålla på den österrikiska ”icke-klubben” och dess fiktiva supportrar? Nej, det går förstås inte.

I fall de nu ändå ryker kan svenska Liverpoolfans trösta sig med en bok, eller två, eller tre.

”Liverpool FC – från Shankly och Paisley till Klopp” (Sportförlaget) är en härlig bok, för Liverpoolfans. Många, stora underbara bilder kompletterade med korta texter om stjärnorna. För en ung Poolsupporter är detta en given julklapp. Plus även till den lilla intervjun med Jörgen Lennartsson för han säger något utöver de vanliga klyschorna och klassiska citaten.

Däremot fylls Stefan Thylins ytliga texter med frågetecken. I ett långt förord lyckas han inte ens besvara den grundläggande frågan – varför skriver han, som Arsenalsuporter, en hyllning till Liverpool? Ifall han anlade ett lite kritiskt Londonperspektiv på Pool hade det kanske blivit intressant, nu blir det endast meningslösa klyschor.

Misstanken att Stefan minns (på lite andfådd kvällstidningsprosa från 1980-talet) enbart för att sälja böcker är uppenbar. Läs då hellre Martin Röshammars ytterst personliga bok om LFC och Man United, plus rockmusik och socialt engagemang på Polaris. Är fotbollen det viktigaste – då kan man mycket väl välja Björn Melins minnen av Liverpool FC från förra året.


About this entry