Corona och kamikaze-kulturen

Japaner är inte kända för att vara goda förlorare. Nu håller de på att förlora Sommar-OS till Corona och vice premiärminister Taro Aso hävdar att det över spelen vilar en förbannelse som visar sig i 40 års intervaller. En olympiad är alltså fyra år och en olympisk förbannelse 40…

Det finns en urgammal japansk sed där förlorarens heder och hans släkts ära enbart kan bearbetas genom självmord. Ingenstans i den industrialiserade världen är självmord bland ungdomar så vanligt som i Japan. Det finns också flera kända idrottare och tränare som begått självmord när de misslyckats i stora internationella tävlingar.

Naturligtvis är bortförklaringen trams – sådant trams som bara japaner kan ta på allvar eftersom det är en del av deras kultur (det är en annan sak att många andra uttryck för deras kultur är i yppersta världsklass och djupt beundransvärda).

Sommar-OS 1940 skulle ursprungligen avgjorts i Tokyo men eftersom Japan bedrev anfallskrig och folkmord i stor skala sedan 1933 ångrade sig IOK redan 1937. Det var alltså inte Andra Världskriget som gjorde att Japan fråntogs spelen, som The Guardians Tokyo-korre felaktigt påstår. Jag förmodar han bara skriver av japansk press…

Att som vice premiärministern hävda att dessa fruktansvärda folkmord där hundratusentals civila kineser och koreaner torterades till döds hör samman med en förbannelse gör mig jävligt arg. Att detta är det officiella Japans uppfattning får mig att glädjas åt att slippa lögnerna och historieförfalskarna i Tokyo.

OS tilldelades istället, trots Japans protester, tvåan i omröstningen, Helsingfors. På rekordsnabb tid byggdes den vackra OS-stadion vid den centralt belägna sjöstranden. Arkitekturen är grym och det vackra vita tornet är exakt på centimetern lika högt som det då gällande finska världsrekordet i spjut. Redan 1938 stod den klar men så kom andra världskriget emellan. En av de få internationella tävlingarna där var finnkampen 1940 mellan Sverige, Finland och de specialinbjudna gästerna, Nazi-Tyskland. Alltså ingen förbannelse.

Många västerländska länder, framförallt USA:s allierade i Nato, bojkottade Sommar-OS i Moskva 1980. Orsaken var Sovjetunionens anfallskrig och ockupation av Afghanistan. Ingen ser det som en förbannelse. Utom Japan. I princip varje OS har utsatts för bojkotter. Inte minst de spel som var före och efter Moskva. Sverige deltog naturligtvis som alltid och hade stora framgångar i framförallt simning. Precis som att Sverige var världsbäst ibland annat brottning när alla östländer bojkottade OS i Los Angeles. Eller att Sverige var bäst i världen i Sommar-OS i London eftersom vi fegade och fejkade oss ut ur Andra Världskriget på omvärldens bekostnad. Alltså ingen förbannelse.

För att riktigt nagelfara Japans påstående kan man även plocka fram OS i Paris år 1900. Ingen vet vari den förbannelsen skulle ligga. Den olympiska rörelsen ville göra spelen permanenta i Aten men IOK:s franske ordförande körde över dem och bestämde att spelen skulle äga rum i Paris. Det blev ingen succé men lär inte heller vara förbannade. Det mest ” bojkotta” (eller förbannat inställda) var väl att högkristna amerikaner bojkottade längdhoppet för att det genomfördes en söndag…


About this entry