IFK Norrköping: frågorna är fel

Som så ofta tittar svenska fotbollsskribenter på resultatet och ställer sedan frågorna.

1.Varför förlust mot HIF? 

2.Varför bara sexa?

3. Får Jens sparken? 

4. Om man gör 60 mål och har en skyttekung kan det väl inte var fel på offensiven? 

Vi börjar med de svaren innan vi ställer de riktigt relevanta frågorna. 

1.IFK har ingen målskytt utöver Totte och ett dåligt uteförsvar. Har varit så hela säsongen och problemet förstärktes när Rasmus lämnade. IFK spelade till sig två, tre hundraprocentiga chanser i går men är man inte bra på avslut så blir det rakt på målvakten eller på försvarens ben eller långt över. Alltså inte fel på spelet i andra halvlek utan brist på genuina målskyttar som kunde hantera de 29 avsluten. 

2. Det var en mellansäsong, för alla. Elfsborg spelade nio raka matcher utan vinst. Häcken var lika underpresterande som alltid. Alla Stockholmslagen gjorde väl fiasko sett till att de var guldvinnare i media. Mjällby hade stannat på 35 poäng ifall inte tränaren sparkats och spelarna ställt sig bakom Lantz. Kanske ett framgångsrecept, kortsiktigt? Man kan t o m tycka att MFF underpresterade när de saknade AC och förlorade mot Örebro, Djurgården, Varberg och Granada. Med AC var de överlägsna. I det sammanhanget, prestation över säsongen, är iFK som trea eller sexa likgiltigt. Utan skryt vill jag nog hävda att min analys dagarna före allsvenskan var ganska rätt – kom gärna med invändningar eller frågor.

3.Jag antydde det redan i slutet av juli – att han inte fick ut så mycket av laget som det hade. Han spelade några gånger fel spelare på fel positioner. Han övervärderade sina offensiva talanger. Jens är en duktig tränare sett till det han hade – svaret på frågan är ifall det var Jens som inte fick pengar att värva för eller det var Jens alldeles egen hybris? Jag tror man kan koka ned hans framtid i IFK till frågan: vem köpte Hallenius? 

4. Nu till de riktiga frågorna och en (Varför inga fler målskyttar?) har ni redan fått halva svaret på. Linus Hallenius hade varit skillnaden mellan sexa och ohotad tvåa ifall han presterat som i Sundsvall. Till och med färgerna var ju rätt den här gången och ändå? Hans första inhopp lovade gott, ja åtminstone de två första bollberöringarna, skarvningarna felvänd på mittplan men sedan bara försvann han. Mitt sista minne är mot Göteborg där han får ett mål serverat på silverbricka. T o m Anestis slänger sig tidigt åt fel håll så målet är verkligen tomt och Linus skjuter på Anestis fot. 

Jag dissade anfallsuppsättningen före säsongen och just här tror jag Jens gjorde ett grovt fel. Kanske är det så att han har svårt att urskilja och behandla/hantera målskyttar? Han mobbade Jordan Larsson första säsongen. Han trodde Kalle Holmberg var en boxspelare och levde länge i vantron att DMK var en målskytt. Så ja, Jens har problem att värdera och hantera forwards känsliga psyke och självbild och att värva landets mest labile skyttekung ställer krav på omhändertagande. Det grejade inte Gustafsson.  

Varför så dåligt försvar (Gerson, Castengren)? 

Henrik gjorde några bra inhopp som defensiv mittfältare. Gerson är en väldigt duktig passningsspelare men har flera säsonger kämpat med positioner och närkamper utan boll. Hade Jens satsat på Smith, Filip och Rasmus från början hade det löst ”Gersongate”. Nu blev försvaret underställt de offensiva, taktiska lösningarna, att Gerson är en nyckel till vänster planhalva, att Jens är lätt patologisk tillbedjare av fyrbackslinjer.  Så för att koka ned det: Gerson måste ha en position utan boll och det fanns bara vänsterbacken över. Jens litade på att Isak skulle fixa det vilket inte ens seriens bäste målvakt klarade. Jag vågar gå så långt som att påstå att Jens gamblade offensivt – han offrade försvaret för att Gerson skulle bidra till assist på alla målen. 

Varför överpresterade IFK de första åtta, tio omgångarna? 

IFK kom ut med ett högre tempo och bättre passningsspel än de andra lagen. Man pressades därför inte defensivt och Totte Nyman såg fel, fräsch och avslutningslysten ut. Och så det oehörda ”kalleholmberg-lika” jobbet utan boll. T o m Marcus Berg hade beundrat Tottes defensiva slit. Men nån gång då tar bensinen slut, Totte kämpar lika mycket men springer mindre tar inte alla de där löpningarna för andra. Det blir relativ tomgång  och så dör IFK:s boxspel. Jo, man gör fortfarande några mål på alla avslut men utan Totte var dt ju inte ens avslut. Det var total offensiv impotens. 

Orsak? Kanske överbelastning,  lätt utmattningssyndrom på elitnivå vad fan vet jag men frånsett några härliga straffmål och bredsidor var Totte sig inte lik efter mitten av juli. 

Därför blev säsongen 2020 ett misslyckande. Nästa gång ska jag skriva om lösningen, svaren. För de finns. Om nu alla parter kan identifiera felen, det vill säga ställa de rätta frågorna? 


About this entry