Till Oscar Janssons försvar

Jag vet inte om man är trångsynt och därför dras till en klubb som Örebro SK eller att man blir det av att hålla på dem men faktum kvarstår. Att kritisera en målvakt som vid 30 års ålder lämnar för att få en sista chans att utvecklas och kanske vinna en liten titel – hur kan man hata och håna honom?  Samtidigt, en svartvit världsbild ger inte utrymme åt nyanser.

Kommer de här supporterproletärerna någonsin förstå att en ÖSK-spelare inte är detsamma som att vara ÖSK-supporter, ja förutom den depressiva delen? En klubb vars enda merit är att hålla sig kvar i allsvenskan utan att någonsin vinna den. Eller någon annan titel för den delen sedan Sten Dahls tid då man vann Division 2 Svealand (Dahl är kanske den fulaste, mest brutale allsvenske spelaren genom tiderna). Det fanns säsonger då IFK Norrköpings tränare gick ut och sa att de vägrade möta ÖSK eftersom hans spelare alltid blev allvarligt skadade mot ÖSK. 

IFK Norrköping har landets i särklass främsta målvaktstränare. De har också chansen på en medalj eller en cuptitel. ÖSK har Nordin Gerzik, 37 och landets sämsta konstgräs.

Oscar anslöt från Spurs. Såg till att ta upp ÖSK ur Superettan och har varit obrottslig trogen och lojal i typ åtta säsonger. Hur kan man gnälla på honom, ifall nu inte gnäll är en hedersbetygelse i de här delarna av landet? 

Och apropå geografi. Supporterhaveristerna på twitter, och i media, hävdar att IFK är ”rivalen”. På vilket sätt då? För att det är 12 mil mellan? För att de alltid kampar om samma titlar? Eller spelare? Jo Pelle Blohm (och Kalle Holmberg) spelade också i ÖSK men han var inte direkt älskad där. Och att känslorna var ömsesidiga framgår tydligt i Blohms självbiografier. 

ÖSK har en ”rival”. Som känns, som de inte vill låtsas om. Degerfors är tillbaka i allsvenskan nu. Fokusera på det istället nu när ni inte har förstånd att hylla en hjälte.  

Å andra sidan har jag förståelse för att supportrarna inte kan känna igen en hjälte så där hur som helst. De har ju ingen att jämföra med. När fostrade ÖSK en egen talang och utvecklade denne? Det dräller av dem i Forward och Rynninge men ÖSK är en klubb som alltid köpt talang, billigt, gärna lokalt. Jag skulle vilja påstå att Örebro SK är en av de få klubbar som faktiskt inte har något speciellt berättigande i svensk herrfotboll. Vilket kanske förklarar supportrarnas vilja att framstå som offer. Man har de supportrar man är värda!  

För IFK:s affärer och lögnerna – läs den här texten.

Ps Egentligen tror jag inte att öSK:s supportrar är varken sämre eller bättre än genomsnittet. Men eftersom klubbens officiella supportersklubbs ordförande i en intervju hävdade att det bara handlade om pengar, och han på sätt och vis är ÖSK-supportern nummer 1, så tyckte jag han och ni andra kubaner var värda det här. Skit där ni bor!


About this entry