Våga backa bandet

Allt vi gör i vardagen, går, springer, tar oss upp och ned för trappor e t c gör vi framlänges. Normalt sätt är lårmusklerna kroppens starkare, och samtidigt, mest outnyttjade muskelgrupper. Är det något vi absolut inte behöver träna så är det samma rörelse som vi gör utanför gymmet.

Det finns en baklängeskultur. En miljard kineser går baklänges i parker varje dag och en av de otaliga positiva effekterna är förutom längre levnad även ökad intelligens. Med andra ord – klyftan vidgas mellan kineserna och västerlänningarna som stönar och stånkar ”fram” på ett maskindrivet löpband – troligtvis tillverkat i Kina…  

I Tyskland är baklängeslöpning en erkänd sportgren och världsrekordet på halvmaran lyder på 1.34, lite drygt 30 minuter sämre är världsrekordet framlänges. Även Italien tillhör länderna som vågar tänka lite baklänges. 

Baklängeslöpningens mest kände lärjunge är troligtvis Muhammed Ali – världens bäste tungviktsboxare genom tiderna. Hans större och mer hårdslående motståndare gick framåt – Ali dansade runt och tröttade ut motståndaren. Hans specialité var att böja sig bakåt och åt sidan när de svingade med vänstern – därmed blottade de sin högra sida och Ali kunde attackera en guard som i bästa fall skyddade mot hans vänster. Balans, smidighet, ett fantastiskt fotarbete i alla riktningar och modet att tänka annorlunda var grunden för Alis storhet.   

Läs mer om bakvänd träning och hälsoeffekterna på bloggen Maxenkropp


About this entry