Mixeddubbelcurling och andra nya trans-sporter

Ju fler OS-grenar, ju fler guld. Och desto mindre värde. Det är en sak som jag tycker arrangörerna/IOK totalt misslyckats med. Men de har lyckats. För att inte kännas som en slak vintervariant av sommar-OS fantiserar IOK ihop en massa nya grenar. Det enda som saknas, tycker jag, är en massa nya grenar på 5000 meter skridsko. Som mixed, och varför inte singelstafett jaktstart där Nils van der Poel  åker 5000 meter framlänges och sedan direkt 5000 meter baklänges. Faktum är att hela programmet kan fördubblas och Sverige kan ta minst 10 OS-guld bara genom van der Poel på 5000 meter. Det är ju helt perfekt även om Sergels Torg hade blivit alltför litet för alla tusentals svenska OS-guldmedaljörer.

I Kina delas medaljer ut i 109 grenar. Sju fler än i PyeongChang 2018: monobob (damer), short track lagtävling (mixed), backhoppning lagtävling (mixed), snowboardcross lagtävling (mixed) freestyle hopp lagtävling (mixed), freeski big air (herrar och damer). Dessutom har två grenar utökats. Damernas hockey från åtta till tio lag, samma förändring görs i curlingens mixeddubbel.

Vad är mening med mixed? Mixed är idrottens #metoo där lagom dåliga män spelar med lagom bra kvinnor. Jag förstår inte idéen, vad det tillför mer än att orättvisorna i fysik mellan könen accentueras? Mixed är reaktionärt, med manliga normer. 

Förutom att grenen är oförklarlig och meningslös, vad f a n är mixeddubbelcurling. Jag förstår att mixed oftast är två olika och dubbel också två. Fast när de tävlar är de än dock bara två, väldigt könsnormativa svenskar på isen. Så är det två par varav ett är anonyma och man liksom byter eller räknar man med alla i Familjen Curling – så att två är singel och fyra dubbel?  Eller står mixed för transor? Annars saknar sporten fullkomligt all logisk. Är det nästa steg i att uppfinna flera löjliga grenar – att alla sexuella minoriteter och kön får egna grenar. På det viset kan ju alla sporter få jättemånga nya grenar – och OS-rekord och varför inte även Världsrekord. Som i Paralympics. På det viset blir spelen mer rättvisa, och genuslegitima: alla får ta guld i sin alldeles egen gren. 


About this entry