Kaka, Laudrup, Peter Schmeichel med flera säljer sin heder

Lika mycket som jag beundrade dansken som målvakt, lika osympatisk finner jag honom utan handskar. Vad som gör att man måste räkna honom till en av världens tio, femton bästa målvakter genom tiderna är hans mod och attityd. Han vägrade låta motståndarna bestämma. Han visste att var han bara tillräckligt hänsynslös skulle motståndarna vid 50/50-bollar bli rädda och börja tveka.

Samma kompromisslöshet visar han nu som ambassadör för några av världens värsta länder. För fyra år sedan var det Ryssland som betalde honom för att åka runt under VM och berätta vilket fantastiskt land Ryssland är och hur genomtrevlig den där fine Putin är. Den här gången är det Qatar som betalar för Schmeichel heder. Enligt Politiken har ett TV-bolag från Qatar köpt Schmeichel för att säga trevliga saker om fotboll i Qatar. Men han är inte ensam. Kaka, Gabriel Battistuta och Lothar Mätthäus är andra gamla gubbar som sålt sig till Qatar.

Mellan turneringarna har Peter Schmeichel låtit en spökskrivare skriva en ”självbiografi” om honom. ”One” innehåller några oerhört intressanta kapitel men i huvudsak är det repriser på de två andra rätt dåliga biografierna och så innehåller den väldigt många sidor där Schmeichel framställer sig som offer för alla som vill honom illa. De som tycker han kanske inte borde varit fullt så otrogen och så utan begränsningar eller skam. Att han skulle ha lite distans till den här oerhört mycket yngre siliconstinna kvinna han nu ska dela sitt liv med i evighet. Där är en massa sidor som handlar om hur de pysslar om varandra och det är lätt det mest pinsamma jag läst i en fotbollsbiografi. Han framställer sig själv som oerhört bitter, enfaldig och hopplöst naiv. Det är synd för jag gillar fortfarande honom som fotbollsmålvakt.

Vad gäller Politiken hade de i somras precis startat en stor podsatsning med Brian Laudrup när det uppdagades att den fd Glasgow Rangersspelaren samtidigt som reklamambassadör sålt sig till  Dubai, och Förenade Arabemiraten. Båda länder har, liksom, Ryssland fått stark kritik för att åsidosätta grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Samtidigt försvann Brian som expert på TV2. Numera kan man bara se honom som Mikael Persbrandt danska motsvarighet i ett spelbolags ständigt återkommande reklam.


About this entry