Talangutveckling: Sverige vs Danmark

I morgon torsdag möter Sveriges nya U-21-landslag Danmark. Med Daniel Bäckström som ung, purfärsk förbundskapten. Det glädjer mig. Förbundets tidigare policy – att gamla stötar fastlåsta i 1900-talets fotbollstänk ska utbilda en ny generation landslagsspelare – känns ganska patetiskt. 

Samtidigt påstår de ledande blågula förbundsföreträdarna att Sverige är ett föregångsland när det gäller talangutveckling, att ”många andra länder tittar på oss”. Så kan det säkert vara men det är knappast för att Sverige leder utvecklingen utan snarare en nyfikenhet på hur det kunde gå så himla fel. 

En förklaring var faktiskt det tursamma U-21-guldet 2015 och den välförtjänta VM-kvartsfinalen 2018. Gubbarna i förbundet tog det som en bekräftelse på att de gjorde allt rätt och skulle fortsätta göra likadant. Men framgångarna i de två turneringarna byggda inte på förbundets arbete utan de erövrades trots omständigheterna, inte tack vare.

Andreas Alm som efter tiden i AIK, Vejle och Häcken nu chefstränare i OB från Odense. De tillhör segmentet med Danmarks 4-9:e bästa klubbar tillsammans med AaB, AGF, FC Nordsjälland, Randers och just nu Silkeborg. Alm var sekunder från att få sparken efter sex matcher men har därefter ligans högsta poängsnitt. Alm ägnas en lång featuretext i helgens Politiken. Så här säger han apropå talangutvecklingen i de båda länderna. 

”Andreas Alm har observeret en bemærkelsesværdig forandring i dansk fodbold på de få år, der er gået, siden han i 2016-17 var træner for Vejle Boldklub i 1. division.

»Lige før jeg kom til Vejle, syntes jeg, at klubberne i Sverige og frem for alt den, jeg kom fra – AIK Stockholm – var bedre til at rekruttere unge spillere. FC Nordsjælland var i en periode førstevælger af unge spillere fra selv andre klubbers akademier. I de andre klubber var en ung spiller 22 år og havde været igennem U15, U17, U19 og så et par år i udkanten af Superligaen, før karrieren for alvor startede. Sådan er det ikke mere«, konstaterer Andreas Alm.

»Nu er det modsat. I Sverige bruger de i dag ældre spillere end i Danmark, fordi de danske akademier er langt foran de svenske. Nu er det næsten umuligt for FC Nordsjælland at hente en spiller fra et andet dansk akademi. Når man ser på FC København, bruger de unge spillere. Vi bruger unge spillere. Nu er det en ung dansk Superliga. Det er virkelig godt, for jeg synes ikke, at der er et modsætningsforhold mellem en udviklingsliga og det at kunne præstere«, siger han.

Foryngelsen var en del af OB’s store aktivitet i det seneste transfervindue. 10 spillere i OB-truppen er nu 20 år eller yngre. Det har sammen med de mange skader bidraget til markant cirkulation i startopstillingen gennem de foreløbig 16 Superligakampe. 

Tänker på den svenska självgodheten och speciellt den i Malmö FF, med allsvenskans äldsta trupp och största misslyckande – en tredjedels säsong efter Häcken poäng- och spelmässigt. Vad är deras första drag inför nästa säsong? Jo de skriver ett fyra år långt kontrakt med 31-årige Anton Tinnerholm. Han håller säkert fortfarande hygglig allsvensk klass.  

Ps Jag tror stenhårt på Daniel. Han kommer göra underverk med ett undermåligt material och så tar han över jobbet när Janne Andersson äntligen lämnar till sommaren.  Följ honom och talangutvecklingen med början på CMore i morgon.

Pss Se även texten i samma ämne, applicerat på Malmö FF och danska klubblag från förra veckan!


About this entry