IFK och den allsvenska rättvisan

”TUFF, TUFF, TUFFT” – där gick tåget till Europa. Från Strandvallen sågs tåget söderut, mot Europaspel nästa sommar, lämna med mörkrets ankomst sent i eftermiddags. 

Man kan stirra sig blind på överläget bollinnehav, stolpträff och en blodtörstig domare  – IFK Norrköping är inte bättre än så här. Mjällby hade fler kvalificerade chanser, Isak Pettersson gjorde många utmärkta räddningar. Det var en rättvis hemmaseger. 

Bilden av den blodige Totte Nyman som efter två danska armbågar på ögonbrynen fått frisparken emot sig var väldigt uttrycksfull. Det går förstås att skylla hela säsongen på otur, andras armbågar, en alltför bra start och dåliga domare som Eric Smith gjorde men sanningen är lite jobbigare än så.   

Smith borde naturligtvis ha omskolats redan i våras. Jens har femtioelva innermittfältare och presumtiva balansspelare till sitt förfogande. Att det tog 26 omgångar innan han förstod att omskola Eric är faktiskt ett grovt underbetyg. I mina ögon ganska ofattbart – liksom den religiösa tron på fyrbackslinjen, oavsett spelarmaterialet. 

Största problemet, även mot Mjällby, var förstås avsaknaden av boxspelare. Så har de varit hela säsongen och så kommer det fortsätta vara. Den spelare med de bästa offensiva boxegenskaperna: en-mot en-spel, avslut på ett tillslag, viljan att ta en smäll för att nå bollen först – den spelaren var Rasmus Lauritsen. Han var ju bara inte på plats, utom vid fasta situationer. Just därför var IFK så oerhört bra på fasta, just därför är man totalt harmlösa de fem senaste matcher då facit är 1-1-3.  

Till sist några ord om domare Per ”Utan bedövning” Melin. Jag har ju skrivit ganska mycket om de allsvenska domarnas usla säsong tidigare i år. Hur förklarar man tandläkare Melins agerande när han ser blodet flöda? Att han inser sitt misstag är uppenbart eftersom han låter Totte skälla rätt friskt. Jag satt faktiskt och väntade på en varning – bara för att jag har så låga tankar om domarnas spelförståelse. Istället för att skicka ut Totte, kunde han verkligen inte ompröva sitt beslut – hade verkligen ingen assisterande sett något överhuvudtaget?  

Veckans text om ”Tvångs-VAR” känns allt mer väsentlig, rent sagt avgörande för vårt förtroende för domarna och den allsvenska rättvisan. Till våren alltså. Årets säsong är över. Tåget stannar i Malmö i morgon. 


About this entry